DSİ 10. Bölge Müdürlüğü barajlardaki son durumu açıkladı
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü, son zamanlarda etkisini gösteren sıcakların barajlardaki doluluk oranına etki oluşturmadığını açıklayarak, 2022 yılına göre su seviyesinde artış olduğunu belirtti.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü, son zamanlarda etkisini gösteren sıcakların barajlardaki doluluk oranına etki oluşturmadığını açıklayarak, 2022 yılına göre su seviyesinde artış olduğunu belirtti.
Türkiye haftalardır "Eyyam-ı bahur" ve "Basra" sıcakları etkisine girmişti. Bu sebepten ötürü birçok şehirde kavurucu sıcaklar su tüketimini de artırdı. Bazı kentlerde barajlardaki doluluk oranı alarm verirken, Diyarbakır’da bu seviye geçen seneye oranla yağışlar sayesinde yükselerek ihtiyacı karşıladığı belirtildi.
Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, “Ülkemizi saran sıcak hava etkisi ve son yıllarda yaşadığımız kuraklığa rağmen sonbahar mevsimi ve kış aylarında etkili olan yağışlar sayesinde Diyarbakır ilinin içme suyu, enerji ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranı geçen yıla göre önemli ölçüde yükselmiştir. Barajlarımız doluluk oranının geçen yıla oranla daha iyi seviyede olması Diyarbakır ilimiz açısından çok önemli bir faktördür. Çünkü barajlarımız ile Diyarbakır’da çiftçilerimizin tarımsal üretiminde sulama ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ilimizin içme suyu ve enerji ihtiyaçlarını da karşılıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bu sene yağışların tatmin edici seviyede olmasından ötürü Devegeçidi Barajı’nda yeterli su depolandığının belirtildiği açıklamada, “İklim değişikliği, yağış azlığı ve buharlaşmanın etkisiyle 2021 ve 2022 yıllarında kuruma noktasına gelen Devegeçidi Barajına çiftçilerin mağdur olmaması için Diyarbakır Kuraklık Kriz Koordinasyon Merkezince alınan karar ile DSİ 10. Bölge Müdürlüğü tarafından Dicle Baraj Gölü’nden pompaj yöntemiyle su aktarımı yapılmıştı. Bu sene yağışların tatmin edici seviyede olmasından ötürü Devegeçidi Barajı tarımsal sulamada çiftçilerin kullanabileceği suyu artan yağışlar ile depolayabilmiştir. 2023 yılı sulama sezonu öncesi bölgemiz havzasına yeterli miktarda yağış düşmüş dolayısıyla hububat bitkisinin sulama suyu ihtiyacı geçen 2022 yılına göre daha az olmuş ve bölgemizde sulu tarıma yönelik baraj rezervuarlarında 2022 yılı sulama dönemine göre daha geç bir dönemde su bırakılmıştır. Bunun sebebi ise geçen yıldan kalan yağış ile topraktaki nem miktarının yüksek olmasından dolayı çiftçinin su ihtiyacı geçen yıla oranla daha az olmuştur” denildi.
DSİ, barajlardaki son durumu şu verilerle açıkladı:
"2022 yılının ağustos ayı verilerine göre Kralkızı Barajı’nın doluluk oranı yüzde 32,9’dan bu sene yüzde 42,3’e, Batman Barajı yüzde 51’den bu sene yüzde 53,1’e, Devegeçidi yüzde 6’dan yüzde 32,9’a, Karakaya Barajı ise yüzde 18’den 53,8’e çıkmıştır."