Erzurum Başsavcılığı duyurdu: Eski Vali Tuncay Sonel Erzurum'a getiriliyor!
Komşu şehir Tunceli'de kaybolan Gülistan Doku davasında sıcak saatler... Elazığ'da gözaltına alınan eski vali Sonel, Erzurum'a sevk ediliyor. Tutuklamalar, itiraflar ve adliye önündeki gergin bekleyişle ilgili bilmeniz gereken her şeyi derledik. Dosya yeniden açıldı, taşlar yerinden oynuyor.
Haberin Özeti
- • Tunceli'de kaybolan Gülistan Doku soruşturmasında eski Vali Tuncay Sonel, Elazığ'da gözaltına alınarak Erzurum'a sevk edildi.
- • Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, Sonel'in "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlamasıyla getirildiğini duyurdu.
- • Soruşturma kapsamında 7 ilde düzenlenen operasyonlarda eski valinin oğlu Mustafa Türkay Sonel dahil toplam 13 kişi gözaltına alındı.
- • Eski polis Gökhan Ertok "delil karartma", Erdoğan Elaldı "kasten öldürme" suçlamasıyla tutuklandı; eski başhekim de gözaltında.
Tunceli'de 2020 yılından bu yana haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku soruşturmasında yeni bir safhaya geçildi. Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel, yürütülen soruşturma kapsamında Elazığ'da gözaltına alındı.
Elazığ’da Yakalandı, Erzurum’a Gönderiliyor
İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan ve hakkında soruşturma başlatılan Tuncay Sonel, Elazığ Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, Sonel'in "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlamalarıyla Erzurum'a getirileceğini duyurdu.
Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, valilerin kişisel suçlarına ilişkin soruşturmaların yetki alanı gereği Erzurum'da yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için sürecin titizlikle sürdürüldüğü vurgulandı.
Operasyonun Kapsamı Genişliyor: 13 Gözaltı Kararı
Gülistan Doku dosyasının yeniden açılmasıyla birlikte Tunceli merkezli 7 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Elazığ ve İzmir’i kapsayan baskınlarda toplam 13 kişi hakkında işlem yapıldı.
Gözaltına alınanlar arasında Tuncay Sonel’in oğlu Mustafa Türkay Sonel’in de bulunduğu öğrenildi. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, iddiaların araştırılması için müfettiş görevlendirerek süreci idari yönden de takibe aldı.
İhraç Edilen Polisten Çarpıcı İtiraflar
Soruşturma kapsamında tutuklanan eski polis memuru Gökhan Ertok, etkin pişmanlık yasasından yararlanmak için ek ifade verdi. Ertok, Gülistan Doku’ya ait SIM kartın kendisine valinin yakın koruması tarafından verildiğini iddia etti.
Kullanıldığını öne süren Ertok, "Basın üstümüze geliyor, kızı bulmalıyız diyerek beni kandırdılar. Teknik bilgimden faydalandılar, pişmanım" şeklinde konuştu.
Sokakta Tansiyon Yükseldi, 2 Kişi Tutuklandı
Adliyeye sevk edilen şüpheliler arasında Gülistan Doku’nun eski erkek arkadaşı Zeinal Abarakov ve ailesi de yer aldı. Şüphelilerin adliyeye girişi sırasında toplanan kalabalık, tepkisini sloganlarla dile getirdi.
Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden Gökhan Ertok "delil karartma", Erdoğan Elaldı ise "kasten öldürme" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer bazı şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Başhekime Bursa’da Gözaltı
Soruşturmanın bir diğer kolu ise hastane kayıtlarına uzandı. O dönem Tunceli Devlet Hastanesi’nde görev yapan Başhekim Çağdaş Özdemir, kayıtların silindiği iddiaları üzerine Bursa’da gözaltına alınarak sorguya alındı.
Bakmadan Geçme